skip to Main Content
Analyse Van Het Hof Hoorneman China Value Fund: Daar Is Geen Woord Chinees Bij!

Analyse van het Hof Hoorneman China Value Fund: daar is geen woord Chinees bij!

“Steeds meer mensen worden klant bij Hof Hoorneman Bankiers en een belangrijke reden daarvoor is dat in de media steeds vaker over de goede rendementen van de Hof Hoorneman Beleggingsfondsen wordt geschreven.”, aldus de aanhef van een nieuwsbrief vanuit de Marketing Afdeling van Hof Hoorneman Bankiers aan klanten en prospects.
Wij schreven al vaak over hoe marketing uw oordeel verkeerd kan beïnvloeden (nieuwsbrieven over Alex Vermogensbeheer) en hebben eerdere uitlatingen in de pers over bijvoorbeeld het Hof Hoorneman Phoenix Fund op basis van juiste gegevens proberen te nuanceren.

Wij voelen ons nu geroepen om weer een fonds van deze “marketing machine” nader onder de loep te nemen: het Hof Hoorneman China Value Fund:

Dit fonds is per 8 oktober 2013 geïntroduceerd en laat het volgende koersverloop zien:

Laten we het rendement eens nader onder de loep nemen:

In bovengenoemde nieuwsbrief wordt het rendement over het 3de  kwartaal van 2014 van het HH China Value Fund op 5,4% gezet en het rendement sinds de introductie bedraagt 7,2%. Ter vergelijking hanteren wij het rendement YTD (2014 tot en met 30 september), maar hierin schuilt meteen een dilemma:
Op de website van Hof Hoorneman over het rendement van dit fonds kunnen lezen:  “hiermee komt het rendement over de eerste negen maanden van 2014 op 0,6%”.
Morningstar becijfert het rendement over 2014 tot en met Q3 op -0,87%, een merkwaardig verschil.
Maar belangrijker nog: dit rendement is 8,54% slechter dan de “Categorie” (Aandelen China) en 10,75% slechter dan de “Benchmark”  (MSCI China NR USD). Binnen een peer group van 100 fondsen staat het Hof Hoorneman China Value Fund in 2014 na 3 kwartalen op plaats 93!, hetgeen betekent dat van de vergelijkbare fondsen 93% beter scoort.

De titel van de nieuwsbrief van Hof Hoorneman luidde: “Doe wat steeds meer mensen doen”; zij bedoelen daar waarschijnlijk mee: beleggen bij Hof Hoorneman en bij voorkeur in hun huisfondsen. Wij zouden liever zien dat u uw huiswerk goed doet en u niet laat verblinden door afdelingen Marketing.