skip to Main Content
Vergelijkingssites Vermogensbeheerders Nauwelijks Onafhankelijk

Vergelijkingssites vermogensbeheerders nauwelijks onafhankelijk

Onlangs vergeleek columnist Marc Vijver op de financiële website Follow the Money de verdienmodellen van vergelijkingssites op het gebied van vermogensbeheer. Hij waarschuwt voor de soms te eenzijdige benadering van deze vergelijkingssites.

Niet alleen telefoon- en internetabonnementen en andere soorten van dienstverlening worden door vergelijkingssites op basis van allerlei criteria gerangschikt, dit gebeurt de laatste jaren ook met vermogensbeheerders. Probleem volgens Marc Vijver is alleen dat de meeste vergelijkingen een onvolledig en gekleurd beeld geven. Hij twijfelt ook aan de onafhankelijkheid van de sites. Ze verdienen immers geld als ze potentiële cliënten ‘doorsluizen’ naar vermogensbeheerders waarmee ze een provisie- of leaddeal hebben.

Provisiemodel discutabel

Marc Vijver stelt dat er twee verschillende verdienmodellen zijn voor de websites: een provisiemodel en een leadmodel. Vijver: “Het provisiemodel is niet echt van deze tijd, en op zijn minst discutabel. Dit provisiemodel kennen we nog van de woekerpolissen.’’ Bij het provisiemodel krijgen de beheerders van een vergelijkingswebsite jaarlijks geld voor de cliënten die ze hebben doorgesluisd naar een vermogensbeheerder. Vijver: “Er zijn hier wat mij betreft twee zaken mis: ten eerste levert een eenmalige actie een doorlopende provisie op en ten tweede komt de betaling van de verkeerde partij.’’

Leadmodel

Bij het leadmodel worden (potentiële) cliënten aan vermogensbeheerders gekoppeld tegen een eenmalig, vast bedrag per lead. Vijver: “Dit model is gangbaar en vergelijkbaar met bijvoorbeeld reguliere marketingkosten zoals banners of andere reclame.’’ Er zit echter wel een addertje onder het gras, dat Vijver niet noemt. Want als via een vergelijkingssite geïnteresseerden doorklikken naar een vermogensbeheerder waarmee geen deal voor wat betreft de leads is, verdienen de beheerders van de site niets. Dat zou sites in de verleiding kunnen brengen betalende vermogensbeheerders beter te waarderen dan niet betalende. Echte onafhankelijkheid wordt daarmee begrijpelijkerwijs een stuk lastiger. Het is daarom goed om dit in het achterhoofd te houden wanneer vermogensbeheerders via vergelijkingssites worden beoordeeld.

Neem contact op met Compare Consult voor echt onafhankelijke vergelijking en begeleiding.