skip to Main Content
Bitcoins Kopen: Slim Of Gevaarlijk?

Bitcoins kopen: slim of gevaarlijk?

Bitcoins kopen wordt steeds eenvoudiger

Via online wisselkantoren ruil je gemakkelijk je euro’s in voor de digitale munt. Maar is dat ook verstandig? Of is het kopen van Bitcoins een gevaarlijke investering?

Waarom wil je Bitcoins kopen?

Stel jezelf eerst eens de vraag: Waarom wil ik Bitcoins kopen? Jouw antwoord is namelijk bepalend voor het afwegen van de voor- en nadelen. Wil je bijvoorbeeld Bitcoins kopen om ze op een later moment met winst te vérkopen? Dan ben je eigenlijk aan het beleggen in Bitcoins en zijn sommige voordelen niet relevant. Bovendien ben je dan waarschijnlijk bereid om meer risico te nemen dan iemand die alleen opzoek is naar een nieuwe betaalmethode.

Voordelen

Dit zijn de belangrijkste voordelen van de Bitcoin.

  • Bitcoins zijn onafhankelijk. Ze worden niet beheerd door een centrale bank of overheid, die de spelregels kan aanpassen of het doelwit kan zijn van een aanval.
  • Bitcoins kunnen niet worden bijgedrukt. Er zullen maximaal 21 miljoen Bitcoins vrij komen. Daardoor zal uiteindelijk schaarste ontstaan.
  • Bitcoins kunnen sneller worden overgemaakt. Binnen enkele minuten worden Bitcoins verzonden naar de andere kant van de wereld. Bovendien zijn de transactiekosten bijzonder laag.
  • Bitcoins zijn anoniem. Tijdens het verzenden en ontvangen worden geen persoonsgegevens gedeeld, maar slechts het Bitcoin-adres: een anonieme reeks letters en cijfers.

Nadelen

Dit zijn de belangrijkste nadelen van de Bitcoin.

  • De prijs van de Bitcoin wisselt sterk. De afgelopen jaren heeft de waarde van de digitale munt hoge pieken en diepe dalen gekend. Dat kan voor beleggers trouwens een voordeel zijn.
  • Bewaren is niet altijd even veilig. Hoewel het cryptografische systeem achter de Bitcoin ongelooflijk veilig is, worden Bitcoin-portemonnees wel eens gehackt.

Waar kun je Bitcoins kopen?

Voordat je Bitcoins gaat kopen, is het van essentieel belang dat je een plek hebt waar je de virtuele munten kunt bewaren. Dat kan op verschillende manieren, zoals een wallet op je computer. Gemakkelijker is het om ze op te slaan in een online portemonnee, een wallet (bijvoorbeeld Coinbase). Dat is een populaire en betrouwbare online portemonnee, waar je ook Bitcoins kunt kopen.
Wil je de Bitcoins kopen om ze op een later moment met winst te verkopen? Dan is het waarschijnlijk interessanter om de Bitcoins te verhandelen bij een online broker.