026 - 3764514

Vermogens begeleiding

Wij staan u bij in uw contacten met banken en vermogensbeheerders, teneinde u te ontzorgen en een beter en transparanter resultaat te bereiken tegen lagere kosten.

Vermogens rapportagesysteem

Wij zetten gegevens om in voor u relevante informatie, die belangrijk is voor het nemen van de juiste beslissingen. Wij meten beleggingsprestaties in termen van rendement én risico.

Effectieve samenwerking

Onze werkwijze is gericht op samenwerking met respect voor eenieders expertise. Openheid en betrokkenheid over inhoud en verwachtingen leidt tot betere resultaten.

Gevaren van indexbeleggen

Fondsnieuws, 7 april 2014: “Beleggers staken in maart ruim 11 miljard dollar in Exchange Traded Funds (ETFs) en vergelijkbare producten. Het totaal in dergelijke strategieën belegd vermogen bereikte daarmee een record van 2450 miljard dollar.”

Laten die beleggers vooral het artikel van Fred Huibers goed lezen:

Grote banken hebben veel succes met het aan de man brengen van indextrackers. Ze reppen echter geen woord over de gevaren van deze indexfonsen. Indexfondsen worden door hun makers meestal Exchange Traded Funds (ETF’s) genoemd.

De makers van de fondsen proberen zo goed als mogelijk het koersverloop van een gegeven index te volgen. Afgezien van de kosten die ook deze fondsen in rekening brengen, lukt dat aardig.

Per saldo kan een belegger rekenen op een negatief verschil van 0,5 tot 0,8% op jaarbasis ten opzichte van de relevante index. Voor veel beleggers is daarmee de ETF een aantrekkelijk product.

De makers wijzen op onderzoeken die aantonen dat de meerderheid van beleggingsfondsen die proberen het beter te doen dan de index, hier niet in slaagt.

Wél beter
Het is bllijkbaar teveel werk om de beleggingsfondsen te identificeren die het wél beter dan de index doen. Daarom kiezen zij liever voor de voorspelbaarheid van de middelmaat die ETF’s bieden. Inmiddels is er wereldwijd 1000 miljard dollar belegd in ETF’s.

In de Verenigde Staten nemen de ETF’s al meer dan eenderde van het handelsvolume op de aandelenbeurs voor hun rekening. Er kan zonder meer gesproken worden van een enorm marketingsucces. Wat de marketeers van de ETF’s echter verzuimen te vermelden is dat de beleggers risico’s lopen die zij niet lopen met traditionele beleggingsfondsen.

Tweederde van de indextrackers die in Europa worden aangeboden en driekwart van de Aziatische ETF’s beleggen helemaal niet in de aandelen die deel uitmaken van de relevante index. Deze fondsen bestaan vrijwel geheel uit ingewikkelde swaps en andere afgeleide instrumenten in combinatie met geldmarktinstrumenten om risico’s op te vangen.

Financiële bijsluiter
Als er iets duidelijk geworden is tijdens de kredietcrisis is het wel dat complexe derivaten en geldmarktinstrumenten tot veel ellende kunnen leiden. De Amerikaanse verzekeraar AIG en de zakenbank Lehman hebben aan den lijfe ondervonden dat de derivaten weapons of mass destruction kunnen zijn.

Beleggers in ETF’s lopen – vaak zonder dat ze het weten – grote risico’s. Het zou toezichthouders sieren als zij de aanbieders van dit soort producten zouden verplichten om duidelijke en volledige voorlichting te verschaffen aan aspirant-kopers.

Bijvoorbeeld in de algemeen bekende financiële bijsluiter. Een visueel makkelijk interpreteerbaar plaatje zou de toevoeging van een tijdbom aan de doos waaronder de belegger steevast gebukt gaat kunnen zijn.

Pim Geeven

Uw email (verplicht)

Direct contact

Naam:*
Telefoon:*
Email:*